Mesteren er tilbake
Spionmesteren John le Carré er 88 år, men er kun helt tilfreds når han kan sette seg ned og skrive ut sine klassiske spionromaner.
Det er snart 60 år siden den tidligere etterretningsagenten David Cromwell begynte å skrive romaner under navnet John lé Carre. Etter gjennombruddet med Spionen som kom inn fra kulden, har han levert klassiker etter klassiker i spionsjangeren, og flere av dem – for eksempel Muldvarpen og Den evige gartner – har blitt gjort til suksessrike filmer. Nå er John le Carré 88 år, og skriver fremdeles tette, dialogdrevne spionhistorier bedre enn alle andre. I En fri agent treffer vi Nat, en 47 år gammel spion som er kommet hjem fra utenlandstjeneste og oppdager at karrieren virker ferdig.
Folk liker spionhistorier
Som alltid i John le Carrés bøker er handlingen like mye fargerike beskrivelser av internasjonale intriger som le Carrés kritikk av dagens politiske situasjon. Forfatteren har laget en egen sjanger av å få intense samtaler mellom mennesker til å bli like eksplosive som de drøyeste actionsekvenser, og selv om han for alltid vil bli regnet som en mester i spionsjangeren, mener han selv han bruker etterretning som en arena for å fortelle større historier. I et intervju bekrefter han dette.
– Jeg skriver ikke om de hemmelige tjenestene. Jeg skriver om England og Storbritannia nå, og problemene i Europa. For meg har etterretningserfaringen min blitt et fartøy, en scene, et teater som jeg bruker til å uttrykke andre ting. Historiene er medrivende, for folk liker spionhistorier og jeg liker å skrive spionhistorier. Men slik Storbritannia er for øyeblikket, dersom jeg hadde vært i marinen i stedet for de hemmelige tjenestene og jeg skrev marinehistorier, da hadde flåten min vært veldig nær på å synke.
Var lærer for eliten
Le Carré har alltid hatt en undertone av politiske kommentarer i bøkene sine, og forteller til New York Times at han legger skylden for dagens vanskelige situasjon i Storbritannia – med Brexit og politisk splittelse – på landets ledere. Le Carré var selv lærer på det prestisjetunge elitecolleget Eton, hvor blant annet Englands statsminister Boris Johnson fikk sin utdanning som tenåring.
– Jeg har vært lærer for et par dusin Boris Johnson-er. Eton gjør noe helt ekstraordinært: Skolen lærer deg ikke å styre. Den lærer deg å vinne, det er det det handler om, forteller le Carré
88-åringen skriver om moderne utfordringer – Brexit, oligarker, uthuling av amerikanske institusjoner – men blir neppe en forkjemper for moderne teknologi med det første. Bøkene hans er som alltid bygget rundt dialog mellom mennesker, hva de kan inneholde og konsekvensene av at de blir overvåket. Dette gjør ham skeptisk til hvor mye makt som ligger i teknologi, forteller han.
– Jeg er litt av en huleboer. Til og med det å operere min egen iPhone, og kjøpe ditt og datt og plutselig finne ut at alle mine preferanser og smaker har blitt observert og jaktet på, det finner jeg skremmende. Hvordan kontrollerer vi det? Hvordan begrenser vi det? Jeg vet virkelig ikke. En ting er sikkert – at makten er sannsynligvis investert i Silicon Valley, ikke i noen myndigheter. Du kan gjerne si at det er en sak som ikke handler om myndigheter, og at vi må ta grep på det. Men det trengs en lang mer sofistikert hjerne enn min for å finne ut hvordan.
Stresset når han ikke skriver
John le Carrés engasjement er altså ikke blitt svakere med årene, og det er heller ikke gleden over å skrive. Han skriver fremdeles romanene sine for hånd, før kona Jane Cornwell – som også er advokat og hans konsulent på alt juridisk i bøkene – taster inn ord for ord. Le Carré ville ikke hatt det på noen andre måter.
– Jeg har ingen fritidsaktiviteter. Jeg er stresset når jeg ikke skriver, og fullstendig tilfreds når jeg gjør det. Jeg har også, enn så lenge, ikke lagt merke til at skrivetalentet mitt har avtatt. Jeg er også stimulert og opprørt over retningen landet mitt har tatt.
Dette engasjementet lyser gjennom hver side av En fri agent, og selv om John le Carré er 88 år, fremstår han som den mest engasjerte, beleste forfatteren thrillerverden har i 2020.
Av Asbjørn Slettemark
Til toppen