Hvordan måler man økonomien i HMS-arbeid? Behøver HMS-arbeid å være en ren kostnad for virksomheter, eller kan det tenkes at HMS-arbeid kan være en kilde til lønnsomhet?
Forbi bunnlinjen. Balansert HMS-økonomi søker å besvare disse spørsmålene gjennom å beskrive hvordan virksomheter kan bruke IK-HMS-regelverket til å utvikle en helhetlig styringsmodell for fleksibel, lønnsom og bærekraftig produksjon. Boken trekker veksler på innsikter fra bedriftsøkonomi, strategi og verdibasert HMS-ledelse, og bygger på forfatterens mangeårige forskning innen HMS-feltet.
Internkontroll (IK) av virksomhetenes helse, miljø og sikkerhet (HMS) ble innført i Norge fra 1992, og har blitt til den mest ambisiøse reformen for produksjonslivet noen gang. Resultatet har blitt positivt for alle parter, men dagens IK-HMS-modell trenger likevel oppgradering, og den trenger støtte av ledelses- og styringssystemer for HMS-økonomi, både for myndigheter og for virksomheter. Nettopp dette er fokus for denne boken: Hvordan kan vi formulere en nyorientering av HMS som tar hensyn til både omsetningseffekter og resultateffekter av HMS-arbeidet? Kan vi få til dette innen rammen av det HMS-regelverket virksomheter allerede må forholde seg til? Hvilke metoder og verktøy kan vi ta i bruk for å hjelpe virksomheter til å skaffe seg oversikt over egen HMS-økonomi?
Forbi bunnlinjen. Balansert HMS-økonomi er bok nummer to i Jan Erik Karlsens serie om HMS-begrepets relevans for virksomheter i dagens norske samfunn. Første bok i serien er Metoder for HMS-regulering. Karlsen er også forfatter av innføringsboken Systematisk HMS-arbeid. Alle bøkene retter seg mot forskere, ledere og praktikere innen HMS-feltet.