Den forsvunne detektiven
Håkan Nesser innrømmer at han skriver seg gradvis bort fra krimsjangeren, men har heldigvis ingen umiddelbare planer å legge den kriminelle delen av sitt forfatterskap på hylla.
Av Pål Andreassen
Hans neste bok utspiller seg i New York, hvor Nesser bodde i to år. Ikke for å drive research, men fordi menneskene der er så hyggelige – og ikke minst for å skrive. Research er nemlig langt fra den 59 år gamle svenske forfatterens favorittsyssel. Kanskje det er derfor hele den ti bøker store serien om Van Veeteren foregår i et fiktivt Europeisk land, og Barbarotti-serien har sin geografiske base i ikke-eksisterende Kymlinge i Sverige?
– Fiktive steder gir forfatteren et større spillerom, og en for nitidig skildring av alle detaljer i et miljø kan noen ganger komme i veien for selve handlingen, har Nesser uttalt.
I fjor høst flyttet Nesser med sin kone og hund fra New York til London etter to år i Amerikas mest pulserende storby. Han har også investert i et sommerhus på den stadig mer trendy, svenske øya Gotland.
Fant ikke morderen
Samtidig med flyttingen tilbake over Atlanteren tilbrakte han en del tid hjemme i Sverige. Både i forbindelse med lanseringen av Beretningen om herr Roos, men ikke minst for å endelig avsløre hvem som egentlig var morderen i hans utsøkt vakre oppvekstroman, Kim Novak badet aldri Genesaret-sjøen fra 1998 – en historie som ble filmatisert i 2005.
På mange måter kan man si at Nesser har tatt med seg stemningene fra denne frittstående boken videre inn i serien om Barbarotti. Med forsiktige strøk maler han frem historien, gjerne med en melankolsk undertone. Men samtidig med en overhengende følelse av at alt ikke nødvendigvis er som det ser ut.
Da Kim Novak… kom ut, proklamerte Nesser at han i 2008 skulle avsløre hvem som var morderen. Men de som fulgte TV-visningen av filmen like oppunder jul, og deretter spent fulgte det påfølgende intervjuet med Nesser, ble egentlig ikke så mye klokere. Mordgåten i boken var nemlig løselig basert på en sann historie, og Nesser har faktisk aldri helt klart å finne ut hvem som egentlig tok livet av romanfiguren hans, Bertil Andersson!
På det psykologiske planet
Håkan Nesser hadde bare én roman på samvittigheten da han i 1993 lanserte den første boken i serien om Van Veeteren, og parallelt med de ti bøkene om politimannen fra Maardam har han hele tiden skrevet frittstående romaner. Den kanskje mest kjente er Sveriges svar på Saabye Christensens’ Beatles – Og Picadilly Circus ligger ikke i Kumla fra 2002.
Nesser hevder at han egentlig aldri følt seg som den del av den skandinaviske krimlitteraturen hvor Sjöwall og Wallös tibinds serie om politimannen Martin Beck utgjør selve grunnfjellet. I stedet tar han utgangspunkt i menneskesinnet og stiller heller spørsmålet om hvorfor, fremfor hvem som utfører de kriminelle handlingene.
Når han skal nevne noen favorittforfattere kommer det derfor ikke overraskende at amerikanske Dennis Lehane og spenningsmesteren John le Carré befinner seg blant de få krim- og spenningsforfattere som passerer hans nåløye.
Til toppen