Et skjebnesvangert gjensyn
Gjensyn med gamle klassekamerater kan være så mangt. Når journalist Magdalena Hansson skal treffe klassen sin på en hytte i skogen, får festen en makaber utgang.
Det er høst i värmlandske Hagfors, og journalist Magdalena gjør seg klar for klassetreff. Den gamle skoleklassen hennes skal overnatte i hytta til læreren, akkurat slik de gjorde i 9. klasse. Magdalena har slett ikke lyst, de siste ukene har hun blitt utsatt for grov netthets fordi hun skriver om brannene på asylmottaket. Dessuten vil hun være sammen med Petter, som er en tur hjemom fra Norge, der han nå jobber. Hun bestemmer seg til slutt for å dra på festen for å gjøre et intervju med klassekamerat Jack, den kuleste av dem alle, som har blitt realitysåpekjendis i Sverige.
Fortidens gamle mønster
På festen faller folk fort inn i det gamle mønsteret. Alle hadde en gang sine bestemte roller, og det utvikler seg en slags konkurranse om hvem som har lyktes best siden sist. Alkoholen flyter, og stemningen er nifs fra første stund. I fylla avslører Jack planer om å fortelle alt om sitt liv, også det som skjedde i ungdommen, i en biografi som snart skal lanseres. Festen går etter hvert helt av skaftet, og når de utpå kvelden sjangler rundt og ser etter spøkelser, finner de en av klassekameratene drept. Drapet er varslet i bokens prolog. En diger grein er stappet inn i kjeften på offeret, men det er ingen tegn til fysisk kamp.
Flere i klassen i fare?
Dagen etter blir en annen i klassen funnet død på Hotell Monica i Hagfors. Ingenting tyder på at samme gjerningsmann er på ferde, men kan de være sikker på det? Hva kan motivet være? Er flere i klassen nå i fare? Er morderen en av de pene, en av de smarte, eller en av dem som bare fløt med? Eller kanskje en av dem som ble mobbet? Schulman gir oss et godt innblikk i alle elevene som er med på festen, så grundig at det er helt umulig å forstå hvem som kan ha et dypere drapsmotiv.
Et privatliv til besvær
Som vanlig i Ninni Schulmans bøker følger vi både Magdalenas og politibetjentene Christer og Petras privatliv på nært hold. Alle tre sliter med å få tilværelsen til å henge sammen. Som journalist blir Magdalena truet på livet for sine reportasjer om det som skjer på asylmottaket. Christer sliter med kona Torunns brennende ønske om å få barn, dessuten er søsteren Tina en av de mistenkte for drapene som etterforskes. Petra er ikke veldig begeistret for ektemann Lasses ønske om å legge inn bud på et gårdsbruk. At hun samarbeider med Geir, en gammel flamme, i etterforskningen, gjør ikke privatlivet noe enklere.
Gamle synder til syne
Styrken til Ninni Schulman ligger i de små detaljene, det hverdagslige, skildringen av forhold mellom mennesker. Følelsen av noe ekte, noe du gjenkjenner, roller og karakterer, ikke minst gamle synder som aldri har blitt gjort opp for. Som leser befinner du deg midt i festen, midt i etterforskningen, midt i begivenhetenes sentrum, og det er akkurat passe ubehagelig. Og følg med, Schulman er god til å legge igjen spor som er verdifulle når du pønsker på hvem som er den skyldige.
En ekte hverdagshelt
Velkommen hjem har kort og godt det en god, underholdende krimroman skal ha. Fraværet av overdrevne eller spekulative voldsbeskrivelser er befriende, og journalist Magdalena Hansson er en klassisk hverdagshelt i sitt forsøk på å finne løsningen før politiet. En spennende intrige, en gripende skjebne, og en fin, flytende språkdrakt gjør også sitt til at Ninni Schulmans femte krimroman er vel verdt å kaste seg over.