Sosialdemokratiet har siden 1930-tallet vært en sentral del av norsk politikk og samfunnsliv. Dette er den første boka på norsk som analyserer sosialdemokratiet som ideologi og politisk praksis.
Sosialdemokratiets viktigste mål er å verne om og øke enkeltmenneskets frihet - alle enkeltmenneskers frihet. Snudd på hodet vil det si at sosialdemokratiets største oppgave er å bekjempe undertrykkelse, uansett hvor den måtte finnes, og hvilke former den måtte anta. Mens ulike virkemidler har kommet og gått, har disse målene i 150 år ligget fast som selve eksistensgrunnlaget for den sosialdemokratiske bevegelsen.
I dag hevdes det ofte at vi lever i nyliberalismens tidsalder. Denne boka har et annet perspektiv. Først og fremst har det siste århundret dreid seg om sosialdemokratiets framvekst og triumf, hvor kapitalismen ble temmet og marxismen forvist til historiens skraphaug. I vår egen tid har sosialdemokratiet gått mot nye mål og vunnet fram i stadig større deler av verden. Men samtidig står man overfor en rekke nye utfordringer som krever at sosialdemokratiske premisser vurderes på ny. Denne boka diskuterer de politiske utfordringer i vår egen samtid og framtid, med sosialdemokratiets idégrunnlag og historie som utgangspunkt.