«Lars Roar Langslet har siden 1950-tallet vært den mest markante verdikonservative stemmen i norsk offentlighet. Langslet er av gemytt politiker, en politiker av kontinentalt format - av det slaget vi ikke synes å ville holde oss med her i landet. I denne samlingens tekster fra de siste par-tre tiår, hvorav en rekke tidligere upubliserte, er det imidlertid fremfor alt idéhistorikeren Langslet vi møter - kulturpersonligheten som er vel fortrolig med europeisk filosofi, litteratur og billedkunst, og tillike er en stilsikker behersker av formidlingens kunst. SØKELYS gir oss verden av i går - i dag.
Langslet er den suverene portrettør - i det store format, som i rekken av biografier, og i det lille format, som i SØKELYS. Et tyngdepunkt utgjør portrettintervjuene med samtidige skikkelser i europeiske idéliv, bl.a. Isaiah Berlin, Raymond Aron, Georg Henrik von Wright, Jorge Semprun og Jevgenij Jevtusjensko - alle bærere av kulturell kontinuitet og moralsk autoritet i kraft av innsikt og visdom. I et stort kapittel om 'Naturretten - den humaniserende hovedstrøm' skisserer Langslet sitt idépolitiske testamente basert på naturrettstenkningen og dens formende betydning for vestlig politisk kultur, med rettsstat og demokrati som viktigste kjennetegn.
SØKELYS innledes med en bolk om 'Kunsten som veiviser', med vàre portretter av Jon Fosse og Jens Johannessen, to kunstnere som står Langslet nær. Boken avrundes med tre meditative tekster; den siste av disse er en eksistensiell betraktning over livet som 'en væren til døden' - for Langslet med en troens utgang: 'Og jeg tror at når timen slår, skal Kirkens tro bære også meg over terskelen.'»