Etter hundre år blir første verdenskrig fortsatt omtalt som den store krigen i flere land. Den ble utkjempet på mange fronter, men skyttergravene på vestfronten har brent seg fast som selve symbolet på denne krigen. Fra 1914 til 1918 var vestfronten et blødende sår som tappet Europa for unge menn. Millioner ble drept, såret og traumatisert i skyttergraver som strakte seg som et belte fra Nordsjøen til Alpene, en frontlinje som nesten ikke flyttet seg på fire år.
I dag går vestfronten som et arr gjennom Europa. Mange av soldatene ligger i jorden fremdeles, og landskapet er fortsatt preget av krigen.
Bli med på en reise gjennom historien langs vestfronten, opp på høydedragene, ned i skyttergravene, over jordene der slagene sto. Møt britiske slagmarksturister som vil hedre sine bestefedre, franske bønder som finner udetonerte granater på jordene, arkeologer som graver fram ny kunnskap om livet ved fronten og lokale historieentusiaster som brenner for å holde minnet om første verdenskrig levende.
Synnøve Veinan Hellerud er lektor og faglitterær forfatter med historie hovedfag. Hun har blant annet skrevet boka Oslo - tusen års historie (2000) og lærebøker i historie for ungdomstrinnet og videregående skole.