Boken beskriver signaler og senskader barn og unge kan vise oss om at noe er galt. Noen barn tror det skal være sånn. Andre gjør alt de kan for å skjule det de utsettes for. De som ble utsatt for seksuelle overgrep som små, sier: «De voksne må jo ha sett det – de måtte forstå at noe var galt?»
Boken forteller hvor du kan henvende deg for å få veiledning og mot til å kunne gjøre alt du kan for å hjelpe barnet. Den gir praktiske råd og kunnskap om hvordan du kan snakke med barn om gode og vonde hemmeligheter og berøringer. Den gir innsikt i hvordan voksne som ble utsatt for seksuelle overgrep, har hatt det.
Si det til noen er skrevet for studenter innen barne-, helse- og sosialfaglige utdanninger og for fagfolk, og den kan leses av alle som ønsker å vite noe om seksuelle overgrep mot barn. Det er lett å snakke om overgrep – når det skjer i andre land. Hva med å starte å tørre se virkeligheten rundt oss, rundt deg, meg, omkring oss selv? For mange av oss blir dette for nært og vanskelig. Tør du ta innover deg at du kan være forskjellen på et ødelagt liv eller et barn som kanskje kan bli glad igjen?
Margrete Wiede Aasland har skrevet ei bok til oss alle. Ei bok som vi alle kan lære av, og få mer kunnskap om hvordan det er å ha en slik opplevelse med seg, og hva du og jeg kan gjøre med dette. Noen bøker er viktigere enn andre, dette er en av dem!
Eli Rygg
Dette er en bok til å gråte over. Stemmene fra barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, er hjerteskjærende. Det er en bok til å grøsse over. Fortellingene om voksne som overser barns fortvilte tegn, er skremmende. Konturene av unnfallenhet er kvalmende. Jeg føler behov for å beskytte meg mot det jeg leser. Men dette er også en bok til å glede seg over. For med denne boken vil det ikke lenger være mulig å si: Jeg visste ikke, jeg forsto ikke, jeg trodde ikke. Det er en bok som går til hjertet, og som derfor gir håp.
Biskop Gunnar Stålsett
Til toppen