Den 13. oktober 1966 banker politiet på hos Jens Bjørneboe. Forfatteren har skrevet en bok, og for dette blir han stilt for retten og dømt. Saken er ikke enestående. Hans Fredrik Dahl viser hvordan saken går inn i en tradisjon der den norske staten har forfulgt sine dissidenter.
Da Knut Hamsun forsvarte sitt landssvik etter krigen, fremholdt han at dikteren har plikt til å stå på sin mening uansett hva andre måtte mene. I 1924 ble politikeren Martin Tranmæl anklaget for å oppfordre til militærstreik. Han sammenliknet seg da med dissidenter som Hans Nielsen Hauge og Marcus Thrane. De var begge blitt fengslet for politisk og religiøs tale utenfor statens kontroll.
Rettssakene som er samlet her, belyser tradisjonen der politikere og forfattere blir anklaget. Foruten Hauge, Thrane, Tranmæl, Hamsun og Bjørneboe, kan vi lese om Marta Steinsvik som gikk til angrep på katolisismen og om verving av fremmedkrigere til borgerkrigen i Spania. Vi blir kjent med Quislings kvinneleder, Olga Bjoner, som ble dømt til mange år i fengsel, og endelig med Asbjørn Sunde motstandshelten som ble spion.