Dette er introduksjonsboken for deg som skal studere psykologi. For deg som skal i gang med studiet som i flere internasjonale lærebøker defineres slik: Psykologi er det vitenskapelige studiet av atferd og mentale prosesser.
I denne korte definisjonen er det mye å gripe fatt i, sier Pål Johan Karlsen. Han har skrevet boken med tanke på nybegynneren i faget. En innføringsboks fremste utfordring er å skape en helhetlig og engasjerende fremstilling av et allsidig fagfelt. Med utgangspunkt i de store spørsmålene og temaene skal den gode innføringsboken vise fagets spesielle relevans på ulike samfunnsområder. I denne boka finner du et særlig fokus på nordisk spisskompetanse og suverene miljøer, blant annet gjennom intervjuer med en rekke fagfolk. Målet er også å få fram hvor og hvordan nordiske psykologer jobber.
Forfatteren har organisert stoffet i ni kapitler:
1) Atferd og mentale prosesser, en første oversikt
2) Kunnskapsanvendelse: Porten til endring. Eksempler fra praksis
3) Kunnskapsbygging: Porten til innsikt. Eksempler fra forskning
4) Våre drivkrefter: Motivasjon og emosjoner
5) Vår livslange utvikling: Endringsprosesser fra unnfangelse til død
6) Vårt sosiale univers: Påvirkning, tilhørighet og samspill
7) Våre unike egenskaper: Individuelle forskjeller i oppførsel, evner og preferanser
8) Våre mentale representasjoner: Informasjonsbehandling, læring og erkjennelse
9) Vår fysiske ballast: Evolusjon, genetikk og biologi.
Målgruppa er først og fremst studenter på årsenhets-, bachelor- og profesjonsprogrammene i psykologi, men den egner seg også for studenter på helse- og sosialfag og administrasjon og ledelse med psykologi som sidedisiplin.