Sosialarbeidere har ikke for vane å fortelle sin historie. Det har heller ikke vært tradisjon for å løfte fram fagets helter. I denne boken blir vi kjent med historien til noen av de første sosialarbeiderne i Norge. Vi får innsyn i de mange utfordringene som møtte dem i en tid da de fleste velferdsgodene ikke fantes. Sosialarbeidere måtte på egen hånd, og med stor oppfinnsomhet og mot, sikre hjelp til de mest vanskeligstilte i samfunnet.
I boken finnes mange beskrivelser av hvordan sosialarbeidere innenfor ulike yrkesfelt brukte sin kreativitet for å bistå mennesker med alvorlige og økonomiske problemer. Etikk var grunnleggende. Mange understreket betydningen av tid. Det tar tid å bygge opp tillit og håp.
Samtalene denne boken bygger på, startet for over 20 år siden. I dag er mange av pionerene borte, men historiene deres er tatt vare på. Dagens sosialarbeidere tilhører en stolt tradisjon som må føres videre gjennom praksis tilpasset enhver tid.
Laila Granli Aamodt (f. 1943) og Helga Jóhannesdóttir (f. 1950) er sosionomer utdannet ved Norske Kvinners Nasjonalråds sosialskole. De har arbeidet innenfor voksenpsykiatri, BUP, sosialkontor, barneverntjeneste og utdanningsinstitusjoner. Begge har hovedfag i sosialt arbeid og har skrevet flere fag- og lærebøker.