Sakprosavinner forandrer verden
Vinneren av Dagbladets kåring av beste norske sakprosa-bok er en viktig, utfordrende, grensesprengende original og ikke minst hysterisk velskrevet essaysamling. Simpelthen en av de beste bøkene man kan lese om man vil forstå Norge.
Da Georg Johannesens Om den norske tenkemåten vant sommerens sakprosa-kåring i Dagbladet (”bøker som forandret Norge”) spurte Kjartan Fløgstad om det fantes noen norske bøker som hadde forandret Norge mindre. At Johannesen har hatt stor innflytelse hos norske intellektuelle, kan det ikke være mye tvil om, men likevel har Fløgstad dessverre et poeng: Dette er en bok som fortjener å bli lest av alle, og likevel er det altfor få som leser den.
Johannesen var en mann som i sine unge år kastet seg inn i den norske offentligheten med en kanonkules kraft. Han var alltid den mest rappkjeftete debattanten. Raskt ble han den mest kontroversielle tenkeren i offentligheten. Om den norske tenkemåten dokumenterer 20 års essayistisk skrivepraksis i den perioden da Johannesen var mest aktiv i det offentlige ordskiftet.
Med et brennende engasjement og en retorisk kraft som er få forunt, skriver Johannesen her om de temaene som opptar ham: Politikk, litteratur, marxisme, retorikk, ideologi, rettferdighet, krig. Dette er en sterk essaysamling om den norske kulturen og politikken, og dens plass i en større verden.
Boka blir et levende historisk dokument som maner fram den norske offentligheten fra 1954 til 1974. Ikke minst er boka relevant i dag. Den utfordrer deg beinhardt fra første side (der Johannesen skriver et opprop mot – av alle ting – at Albert Schweitzer skal få Nobels fredspris). Om det ikke er Johannesens visjon for samfunnet som man skal strebe etter – den diskusjonen tar vi en annen gang – er dette i alle fall en bok som kommer til å tvinge deg selv til å bryne dine egne ord mot den vasseste pennen i Norge noensinne.
Til toppen