Vitenskap er i dag en maktfaktor med betydning for alle livets og samfunnets områder. I denne tekstsamlingen fokuserer idéhistoriker Espen Schaanning på vitenskapene om "avvikende" og "farlige" mennesker, og på ekspertenes rolle i rettsapparat og fengselsvesen, helsevesen og skole. Koplingen mellom makt og viten blir sjelden tydeligere enn i sammenhenger der "omsorg" står sentralt. Boka inneholder artikler, bokessays og foredrag skrevet de siste 15 årene.
Forfatteren presenterer sentral litteratur, og bringer leseren inn i en rekke viktige debatter i Norge og internasjonalt. Med stor innsikt skriver Schaanning om ondskap og hevn, Holocaust og hekseprosesser, Torgersensaken og Treholtsaken, Bjugnskandalen og forvaringsordningen, og mye mer. Siden vitenskapen har stor makt i dagens Norge, må det være viktig å forstå og undersøke denne makten. Makt og viten omhandler temaer med et stort nedslagsfelt, presentert på en underholdende og tilgjengelig måte.
Espen Schaanning (f. 1955) er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Blant hans tidligere bøker er Modernitetens oppløsning (1992/2000), Den onde vilje (1994/2002), Vitenskap som skapt viten (1997), Straff i det norske samfunnet (red.) (2002), Kampen om den forbryterske sjel (2002) og Menneskelaboratoriet. Botsfengslets historie (2007).