På lik linje med flere andre vestlige land, står Norge ovenfor en betydelig økning i andel eldre i befolkningen. Denne situasjonen vil vedvare i mange år fremover og vil prege organiseringen av samfunnet og velferdsstaten. Skal man lykkes med å beholde den norske velferdsmodellen, må flere stå lenger i arbeid enn i dag. Det er allerede fattet viktige politiske vedtak om rett til inntjening av pensjon til fylte 75 år, og rett til å stå i arbeid til 72 år. Det er realiteter som arbeidslivet må forholde seg til. Imidlertid er langt fra alle norske virksomheter klare for de ledelsesutfordringene dette medfører.
I utgangspunktet er seniorpolitikk en av mange komponenter i en helhetlig personalpolitikk, men ofte blir seniorpolitikk likevel betraktet som en isolert øvelse som skal utøves mot en spesiell gruppe medarbeidere. I mange år fokuserte både virksomheter og forskningen hovedsakelig på goder som ekstra fritid og lønn for at eldre arbeidstakere skulle stå lengre i arbeid. Det var lite oppmerksomhet omkring ledelse, til tross for at ledelse viser seg å være en av de viktigste premissene for å lykkes med en bærekraftig seniorpolitikk.
I denne boka blir seniorpolitikk betraktet som en lederoppgave som bør gjennomsyre hele virksomheten. Både toppledere, mellomledere, HR-personell og de enkelte medarbeiderne har alle en rolle å spille for å få lykkes med å skape en aktiv seniorpolitikk. Med boka Langsiktig ledelse viser forfatterne utfordringer og muligheter ledere står overfor i møte med aldring på arbeidsplassen. I boka tematiseres og drøftes hvordan ledere kan handle for å skape et samspill mellom generasjoner med ulike særtrekk, samt betydningen av et godt arbeidsmiljø for å lykkes med å skape en bærekraftig aldring i arbeidslivet.