Både kommunene, fylkeskommunene og relasjonene mellom stat og kommuner er stadig i endring. Kommunal organisering er skrevet som en lærebok med vekt på presentasjon av begreper, trekk ved kommunenes organisering og deres beslutninger, og disku-sjon av enkle forklaringsmodeller. Forfatterne diskuterer hvordan aktørers målsettinger og forskjellige institusjonelle prosedyrer leder til forskjellige resultater. Boken ser organisasjonsdesign som et sentralt virkemiddel i offentlig politikk; det er et instrument som kan brukes for å redusere ulikhet i tjenestetilbudet, øke effektiviteten og forbedre demokratiet.
Kommunal organisering er en omfattende og oppdatert bok om kommunal sektor. Den bygger på norsk og internasjonal forskning. I denne utgaven har forfatterne særlig lagt vekt på å oppdatere boken i forhold til debatten om fylkeskommunen og dens oppgaver, endringer i statens regulering av kommunene, og ny kunnskap om kommunenes og fylkeskommunenes interne organisering. Det siste omfatter bl a ordninger for konkurranseutsetting og nye finansieringsformer.
Kommunal organisering benyttes i undervisning ved alle våre universiteter, ved høgskoler og i kurs- og seminarvirksomhet. Boken er også interessant for praktikere som er opptatt av hvordan de kommunale institusjoner virker, og hvordan kommunene bør organiseres.