I mars 2020 stengte verden ned, og forble – med unntak av en liten periode høsten 2021 – helt eller delvis nedstengt i to og et halvt år. Arbeidsplasser ble flyttet til kjøkkenbord og kjellerstuer, skoleundervisning til Teams, hverdagshandelen til oda.no. Fotballtreninger, konserter, lesesirkler, bryllup og begravelser, ble enten avlyst eller avholdt med strenge regler for antall og avstand. Kort sagt ble de aller fleste av arenaene der vi mennesker søker felleskap borte eller desimert over natten. Det er som om hele verden har vært med på et eneste stort ensomhetseksperiment, hevder forfatter Hilde Østby.
Utfallet av dette eksperimentet er verdt å dvele over, for denne diagnosen ikke er noe man skal ta lett på. Forskning viser at ensomhet, dersom den blir kronisk, er farligere for helsa enn å røyke 15 sigaretter om dagen.
I Kart over ensomheten går Hilde Østby personlig, filosofisk og journalistisk til verks for å forstå en av våre mest gåtefulle og underkommuniserte folkehelseutfordringer. Hun intervjuer forskere, forfattere, filmskapere og kunstnere, og sist men ikke minst: Mennesker som på ulike måter er rammet av ensomhet. Hun viser oss hva ensomhet gjør med oss, og spør seg hvor den kommer fra. Det er et spørsmål som kan besvares både medisinsk og eksistensielt. Kanskje er det mekanismene som driver oss fra hverandre, som i neste omgang kan føre oss sammen? I så fall er ensomhet noe vi må løse i fellesskap, gjennom felleskap, og for felleskapets.
Til toppen