Da Tyskland gikk til angrep på Norge 9. april 1940 ble havnen i Narvik arena for dramatiske hendelser. De norske skipene Eidsvold og Norge ble senket og det var kamper mellom norske, tyske og britiske marinestyrker. Et stort antall omkom og flere britiske skip ble skadet. Disse hadde lang vei hjem og mange trengte omfattende reparasjoner for å klare turen.
Skjelfjord i Lofoten ble valgt som reparasjonsbase, og lokalbefolkningen bidro i vesentlig grad til at samtlige av de skadete skipene ble reparert og kom seg tilbake. I løpet av en kort og hektisk periode var så mange som 70 britiske fartøyer innom den lille fjorden. En rekke sårede marinegaster fikk behandling på lokale sykehus og sykestuer og også disse kom seg velberget hjem. Tilslutt ble basen oppdaget av tyske rekognoseringsfly, og de gjenværende skipene ble intensivt bombet før basen ble evakuert.
Skjelfjord-arkivet, bygd opp av historieinteresserte personer i bygda, inneholder bilder og dokumenter fra inn- og utland og en rekke intervjuer med personer som var tilstede i Skjelfjord den gang krigen kom. Arkivet danner grunnlaget for boken hvor hendelsene er satt inn i en større historisk sammenheng.
I Skjul for Fienden er en bok som ikke bare forklarer hva som skjedde, men også hvorfor og hvordan det påvirket utviklingen i krigen.
Geirr H. Haarr har skrevet flere bøker med tema marine-historie i starten av andre verdenskrig og det tyske angrepet på Norge i 1940. De fleste av bøkene hans er skrevet på engelsk og har høstet gode omtaler fra både publikum og kritikere.
Se et utdrag av boken på denne adressen https://issuu.com/orkana/docs/i_skjul_for_fienden