I "Hvorfor kom du tilbake hver sommer" forteller Belén López Peiró om de seksuelle overgrepene hun ble utsatt for i tenårene. Overgriperen var hennes egen onkel, en overbetjent i politiet, en bevæpnet mann med stor makt i den lille argentinske byen der Belén tilbrakte sommerferiene som barn og tenåring.
I et særdeles direkte og rått språk får vi innblikk i hennes kamp for å bli anerkjent som offer for en forbrytelse, som deler av familien og lokalsamfunnet valgte å lukke øynene for og benekte. Men hun går ikke inn i en offerrolle, hun gjør snarere et modig forsøk på å reparere, gjennom litteraturen, alt den voldelige onkelen ødela for henne.
Boken er et lappeteppe hvor ulike tekstfragmenter og stemmer flettes sammen med juridiske dokumenter fra overgrepssaken. Forfatteren tar utgangspunkt i egne personlige opplevelser og forvandler dem, gjennom et imponerende litterært håndverk, til en politisk handling og et kampskrift som tvinger leseren til å rette blikket dit man helst vil unngå å se. Boken ble et litterært - og politisk - fenomen i hjemlandet Argentina da den kom ut første gang i 2018.
"Hvorfor kom du tilbake hver sommer" er et eksempel på hvordan litteraturen kan være et mektig våpen som kan omdanne vonde opplevelser til kunst og samtidig føre til rettferdighet. Den ultimate formen for virkelighetslitteratur?