En sentral lov innenfor helseretten er helsepersonelloven som trådte i kraft i 2001. Plikter til forsvarlighet, taushet og dokumentasjon omfattes av denne loven. Den speiler mange av rettighetene i pasient- og brukerrettighetsloven, er viktig ved fortolkning av plikter for helsevirksomheter. Loven inneholder reguleringer av autorisasjonsordningen for helsepersonell, og disiplinærordninger mot helsepersonell. Klageordningen Statens helsepersonellnemnd gjelder for helsepersonell og er regulert av helsepersonelloven.
Forfatterne av denne boken var sentrale i arbeidet med å utarbeide loven. De har tidligere gitt ut Helsepersonelloven med kommentarer, som erstattes av en ny kommentarutgave. Boken er lagt opp etter hver enkelt bestemmelse i helsepersonelloven, og brukes som oppslagsverk.
Anne Kjersti Befring er utdannet jurist, har vært advokat og direktør i Legeforeningen. Hun er i dag ansatt som forsker ved juridisk fakultet, UIO, og har skrevet doktoravhandling om genetisk kartlegging som ledd i persontilpasset medisin.
Bente Ohnstad er utdannet jurist, er advokat og arbeider som førsteamanuensis i juss på Høgskolen i Lillehammer. I tiden 2007-2011 var hun valgt rektor samme sted.