Granskeren er en mann ganske lik enhver annen. Han er i ferd med å miste håret, kroppsbygningen er gjennomsnittlig, klesvalget konservativt – kort fortalt er han unnselig på ethvert vis. Han er blitt satt til å gjennomføre en Gransking av en rekke selvmord (22 i løpet av de siste 18 månedene) som har funnet sted ved Foretagendet, et stort, langstrakt kompleks lokalisert i en navnløs By. Granskerens tog er forsinket, og når han endelig kommer fram, er det ikke dukket opp noen for å hente ham på togstasjonen. Været veksler mellom regn og snø, det er i ferd med å bli sent, og ingen taxier er å se.
Granskeren begir seg avgårde, alene ut i natten, og er ikke helt sikker på hvordan han skal gå fram. Slik begynner Granskerens serie av stadig mer frustrerende forsøk på å fullføre oppgaven sin. Om og om igjen blir han lammet av reguleringer, gateplanet forvirrer ham, og hele tiden fornemmer han at noen betrakter ham og noterer seg hver minste bevegelse han tar.
I et høyst originalt verk som både er oppslukende og fascinerende, går Claudel løs på en bred kritikk av samtidens verden gjennom et utvalg av fortellermåter. Som Kafka, Beckett og Huxley har han skapt en mørk fabel som maner fram tilværelsens absurditet og fremmedgjøring med skarp intelligens og en stor porsjon humor.
"Fra Kafkas tid og før kjenner vi flere eksempler på en slik fremstilling av menneskeheten som en monoton og potensielt fiendtlig masse, men Claudel tar det hele et skritt videre (...)"
Lasse Midttun, Morgenbladet
"en roman full av marerittaktige, foruroligende innslag, i slekt med klassiske dystopier signert Franz Kafka, Aldous Huxley og George Orwell."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
"(...) ubehagelig og svært velskrevet. (...) en betydelig roman med stort rom for tolkning. Samtidig bør den bli feiret for å gi nytt liv til det absurde som drivkraft og virkemiddel i litteraturen. Surrealismen var ikke helt død allikevel."
Leif Ekle, NRK P2
"Sivilisasjonskritikk: Philippe Claudel stabler ikke effekter på hverandre for effektenes skyld i Granskingen."
Lasse Midttun, Morgenbladet
"Som forgjengerne skaper den prisbelønte, franske forfatteren et satirisk vrengebilde av egen samtid, for slik å advare mot en samfunnsutvikling som truer vår eksistens som frie, tenkende individer. Ubehaget er massivt, de drømmeliknende hendelsene mange (...)"
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
”Den franske forfatteren Philippe Claudel begynner Granskingen med et postmoderne vink (...) Romanen er ofte svært morsom, men den lykkes også på dyktig vis i å sirkle inn den snikende, moderne frykten at vi alle, som Granskeren, spiller rollen som statister i et umåtelig stort og uforståelig system.”
Wall Street Journal
”Plottvriene utvikler seg med giftig fantasi, og de videre temaene blir elegant utforsket.” Sunday Times