Denne boken handler om bilder og bilders forhold til de skriftkulturelle omgivelsene. Forfatterne diskuterer modeller for analyse av forholdet mellom visuelle uttrykk og verbalspråket i trykte massemedier, og hvordan tekst og tekstfragmenter kan være viktige estetiske og meningsbærende elementer i bildekunstens kommunikasjon.
I den første og teoretiske delen diskuteres og analyseres bildenes tekstomgivelser både som historiske objekter og som komplekse kommunikasjonsmedier. Andre del gir didaktiske og pedagogiske innføringer i bildenes bruk og resepsjon og viser med eksempler hvordan bildeanalyse kan innpasses i flere undervisningsfag. Boken er utstyrt med et leksikon som forklarer sentrale faguttrykk.
Flytende bilder henvender seg til studenter ved alle fagstudier som beskjeftiger seg med visuell kultur. Med utgangspunkt i de nye studiereformene for universitet og høgskoler henvender boken seg i første rekke til studenter i medievitenskap og kunsthistorie ved universitetene og medie- og samfunnskunnskap ved høgskolene.