Den økonomiske informasjonen som et selskap avgir gjennom årsregnskapet og årsberetningen, er av stor samfunnsmessig betydning. Gjennom denne informasjonen gir selskapet oversikt over hvordan dets ressurser forvaltes. Fordi en stor del av verdiskapingen i samfunnet skjer på selskapsplan, er det viktig at omverdenen får innblikk i selskapenes forvaltning av sine ressurser. Revisjonen utgjør et vesentlig bidrag i denne sammenheng. Fra et samfunnsmessig ståsted er det derfor sentralt å forstå både hva som er innholdet i den lovpålagte revisjonen, og hvilke begrensninger som ligger i revisjonen.
I denne boken systematiseres og analyseres revisors handleplikter i et revisjonsrettslig og erstatningsrettslig perspektiv. Revisors handleplikter omfatter hovedsakelig tre områder; kontroll av årsregnskapet, herunder vurdering av om revisjonsklienten har overtrådt lover og forskrifter av betydning for årsregnskapet, kontroll av revisjonsklientens formuesforvaltning og en plikt til å forebygge og avdekke økonomisk kriminalitet. Revisor skal utføre revisjonen i samsvar med god revisjonsskikk. Gjennom behandlingen av handlenormen settes de materielle kravene til revisjonens innhold og utførelse inn i en rettslig ramme, og vurderes opp mot aktsomhetsnormen som gjelder spesielt for revisoransvaret. Boken binder på denne måten sammen den sanksjonerte aktsomhetsnormen og den revisjonsrettslige handlenormen.
Boken er av interesse for både revisorer og deres klienter, i tillegg til offentlige myndigheter, advokater, domstoler og andre som møter problemstillingene i praksis.