Det er over 80 år siden den spanske borgerkrigen (1936-39) brøt ut, men debatten om den har pågått siden. I det spanske samfunnet ble borgerkrigen forsøkt undertrykt gjennom hele Franco-perioden. Selv etter Francos død i 1975 og innføringen av demokratiet, har borgerkrigen vært et tabubelagt tema.
Under krigen mobiliserte Spania-saken den norske opinionen intenst. Borgerkrigen var grusom, blodig og langvarig - og ble dekket i media som vel ingen annen krig før. Journalister, skribenter og diktere samlet seg i skarer i Barcelona og Madrid for å fortelle - eller bare være til stede mens den utspilte seg. Hver morgen sto beretninger om dagens fronter og slag på avisenes førstesider. Dekningen gjenspeilte et nesten merkelig omfattende engasjement.
Hvorfor og hvordan var media så opptatt av borgerkrigen? Denne boka forteller om krigen slik den ble debattert i samtidens media, men også om hvordan den ble omtalt på møter eller vist på utstillinger over hele landet. Borgerkrigen gikk igjen i bilder, tekst, .lm, gra.kk og karikaturer fra dag til dag. Men med hvilken tendens - mediamessig, politisk, propagandistisk? Dette er historien om hvordan Spania-saken engasjerte og gikk igjen i hele medielandskapet i Norge.