Da byen brant
- Kalenderbladet viste 15. januar 1916. Klokken hadde akkurat passert fem om ettermiddagen. I jernvarehandelen J. Berstads sjøbod i Søndre Muregård var det vareopptelling. De som befant seg innendørs, hørte suget av den kraftige vinden rundt hushjørnene. Fra svalgangen så de lyset blafre i gasslyktene utenfor. Det blåste en sterk nordvest kuling med storm i kastene innover byen, og regnet var i ferd med å gå over til sludd. Egentlig var de glade for at de ikke var der ute akkurat nå.
De var tre mann som delte oppgavene seg imellom. Gesellen og en lagerarbeider bar en bunt lange rør mellom seg. Ved siden av dem gikk en ung gutt og lyste for dem med et vokslys i en liten stake. Inne i selve boden var det elektrisk lys, men her ute i svalgangen måtte de ha levende lys med seg.
«Olaves! Kom hit og gje oss en hand!» brummet gesellen. «Men ver forsiktig med lyset!»
Hva som så skjedde visste de knapt. I løpet av sekunder var det full fyr i en ball tjæredrev som lå langs veggen.
Da det lysnet av dag 16. januar, var byen en rykende brannruin. 380 bygninger gikk tapt, 2700 mennesker var blitt husløse.
«Da byen brant» dokumenterer grundig byen som forsvant, selve brannen og gjenoppbyggingen.
Jo Gjerstad har forfattet det historiske stoffet, Gunnar Staalesen det skjønnlitterære. Kunsthistorikeren Trond Indahl bidrar med to faglige artikler og tidligere brannsjef Einar K. Gjessing beskriver brannvesenets situasjon og strategi i de dramatiske timene da Bergen sentrum gikk opp i flammer.