Dette er en lærebok om arbeidet i barneverns- og helsenemnda. Boken dekker emner i barnevernsrett og saksbehandling som er spesielt aktuelle for barnevernstudenter. Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker skifter navn til barneverns- og helsenemndene når ny barnevernlov trer i kraft 1. januar 2023.
Barneverns- og helsenemnda er et statlig forvaltningsorgan som kan fatte tvangsvedtak i saker etter barnevernloven og enkelte saker etter helse- og omsorgstjenesteloven og smittevernloven. Vedtakene kan dreie seg om omsorgsovertakelser, plassering i barneverninstitusjoner uten samtykke, samværsspørsmål og tvangsadopsjon.
Boken beskriver nemndas hovedoppgaver som forhandlingsmøte, partenes roller, bruk av barnefaglig sakkyndige og sikringen av barns medvirkning og rettssikkerhet. Den gir også en introduksjon til samtaleprosess som alternativ til ordinær behandling, og omtaler barnevernshistorikken og noen dagsaktuelle utfordringer.
Innholdsfortegnelse og bokutdrag
Geir Kjell Andersland er advokat med særlig kompetanse i barne- og familierett. Han har vært regiondirektør i Bufetat og fylkesnemndsleder i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Hordaland og Sogn og Fjordane. Han har også vært medlem av flere offentlige utvalg. Kapitlet om bruk av sakkyndige i barnevernssaker er skrevet av Heidi Wittrup Djup og Ragnhild Elisabeth Pettersen. Begge er psykologspesialister med lang erfaring fra barnefaglig sakkyndighetsarbeid.