Ansvar for arvesynden
I Avklaringene skriver forfatter Hans Olav Lahlum for første gang med handling fra 2010-tallet. Ideen til det han selv omtaler som sin mest psykologiske roman så langt, fikk han allerede for 5 år siden.
- Det startet vel egentlig med at jeg en gang rundt 2014 leste en mer enn 80 år gammel og fortsatt tankevekkende roman av Olav Duun. Ideen med en ung mann som måtte etterforske sin families historie for å oppklare omstendighetene rundt sin mors død engasjerte meg umiddelbart, men jeg måtte da selvsagt skrive fra en helt annen tid med helt andre karakterer og en helt annen handling.
Og din hovedkarakter er unge Vegard. Er det noe av Hans Olav Lahlum i ham?
- Det er litt av meg i Vegard, men ikke så mye. Han er en sånn litt annerledes og alvorlig ung student som jeg var på samme alder, med en tilgrensende interesse for idéhistorie. På sett og vis er vel han mer ensom enn jeg var: Jeg var på den alderen i et etablert kjæresteforhold og hadde flere venner å snakke med enn ham. Men han er mye mer praktisk anlagt enn jeg var, og har bedre nerver enn jeg hadde - delvis som følge av en mye bedre økonomi. Familiesituasjonen hans er også annerledes og forholdet til faren har ingen likheter med mitt.
Arvesynden er et tema i boken. Hva er det med det som fascinerer deg?
- Et stort, tankevekkende og tidvis skremmende tema med en flere tusen år lang historie. Moderne teknologi utvider vår kunnskap om betydningen av arv til nye høyder, men diskusjonen om arv og/eller miljø forblir likevel et sterkt omstridt tema. Arvesynden i gammel religiøs versjon har heldigvis vært på defensiven lenge, men den kommer frem i nye versjoner – og barn blir altfor ofte holdt ansvarlig for tidligere generasjoners feilsteg. Det er nå også blitt et stort tema i norsk innvandringsdebatt.
Hvilke utfordringer møtte du i arbeidet med boken?
- Det er fryktelig vanskelig å skrive om romantiske følelser og utvikling av dem, som jeg må gjøre i andre del av denne romanen. Det er veldig vanskelig å komme på noe originalt der, og samtidig veldig individuelt hvordan leserne oppfatter den slags. Romantiske følelser hører jo i en eller annen form ofte med i handlingen for en roman, men det virker samtidig som ethvert forsøk på skildring av dem utløser irritasjon hos minst halvparten av leserne. I verste fall skaper man irritasjon både hos de som kjenner seg godt igjen og de som slett ikke kjenner seg igjen.
Du åpner i etterordet for en oppfølger til Avklaringene. Var det hele tiden planen?
- Fra start tenkte jeg bare på denne som en frittstående roman, men karakterene engasjerte og som SV-er er jeg jo tilhenger av gjenbruk. Under siste del av skriveprosessen kom det gradvis sigende inn som en mulighet at en eller to av karakterene kunne bli med videre til en oppfølgerroman. Jeg har fortsatt ingen konkret plan for en oppfølgerroman og tror det tidligst vil bli i 2022 – men holder altså muligheten åpen.
Men det blir også mer K2 og Patricia?
- Jada. Jeg har skrevet starten for en ny roman der, som innebærer flere spennende nye elementer sammenlignet med de tidligere romanene. Ideen er foreløpig noe ufullstendig, men jeg håper og tror at den skal bli komplett i god tid før neste års bokhøst.
Av Sarah Natasha Melbye
Til toppen