Like etter andre verdenskrig opprettet norske myndigheter forskningsråd med ansvar for å støtte norsk forskning. Alt fra atomreaktorer til landbruksforsøk fikk støtte fra forskningsrådene. I alt fem slike råd ble etablert fram mot 1980-årene. Forskningsrådene hadde mange ulike oppgaver og funksjoner og var sentrale i utviklingen av et stadig mer forskningsavhengig samfunn. I 1993 ble disse slått sammen til Norges forskningsråd.
Avhengig av forskning de norske forskningsrådenes historie er den første samlede historien om de norske forskningsrådene. Forskningsrådene var ganske forskjellige. Det bidro til å skape spenninger som var krevende å håndtere da de fem rådene ble slått sammen i 1993. I årene etter sammenslåingen utviklet likevel Forskningsrådet seg til å bli en sentral maktfaktor i det norske forskningssystemet. Boka inneholder også en sosiologisk undersøkelse av forskningsrådets forvaltningspraksis i vår egen tid.
Om forfatterne: Thomas Brandt er historiker og førsteamanuensis ved NTNU. Mats Ingulstad er historiker og forsker ved NTNU. Eirinn Larsen er historiker og førsteamanuensis ved UiO. Marte Mangset er sosiolog og postdoktor ved OsloMet og forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Vera Schwach er historiker og forsker 1 ved NIFU.
«Dette er virkelig en rik kilde for den som vil forstå utviklingen av det norske samfunnet sett gjennom forskningspolitiske briller.» Forskerforum