Brutalt og dessverre realistisk
Hanne Gellein er fra Trondheim og ble intervjuet av Adresseavisas Ole Jacob Hoel da hun fikk strålende kritikker for Aldri være trygg.
Aldri være trygg følger to tidsplan og det er to adskilte ugjerninger. Det ene er et noen år gammelt drap på en nynazistleder. I nåtid blir seriens hovedperson, Silje, tatt til fange av sin eksmann, hun blir holdt innesperret og torturert gjennom store deler av boka.
- Det er en ganske så brutal historie dette?
- Det er brutalt, dessverre ikke urealistisk og definitivt mer dagsaktuelt enn jeg skulle ønsket, sier Hanne Gellein - med henvisning til rekken av familiedrap i Norge i 2024.
- Man fokuserer gjerne på at kvinner må komme seg ut av slike forhold, men de er ikke trygge etter at de har flyttet heller? Spør Ole Jacob Hoel.
- Ja, det er nettopp det. Hva skjer når man bryter ut? Kvinnene er gjerne ekstra sårbare og utsatt rundt selve bruddet. Det jeg skriver i boka fremstår kanskje ekstremt, men det er ikke helt uvanlig, jeg har sett flere eksempler fra USA fra at kvinner er kidnappet og holdt i fangenskap, først fysisk og etter hvert psykisk brutt ned. For disse mennene handler det om kontroll og dominans. Jeg har satt det hele i en ekstrem situasjon, men det er egentlig ikke langt fra noe som kunne skjedd, og som skjer. Det er snakk om mennesker som er så besatt av hevn at de glemmer alt om konsekvens og alvorlighet, sier Hanne Gellein.
- Det er viktig å få på plass langt hyppigere bruk av omvendt voldsalarm, man må fange opp slike tilbøyeligheter på tidligere tidspunkt. Man må fange det opp før det går så langt, snakke med unge gutter om sinnemestring, tro mer på kvinnene når de forteller hva de utsettes for, skape rom for at det blir naturlig å dele det.
I og med at hovedpersonen holdes innesperret mesteparten av den nye boka, får Gellein mulighet til på la en annen av sine faste figurer spille en enda mer aktiv rolle. Siljes beste venn, Luca, datanerd med høyst tvilsom fortid får denne fortiden brettet ut da en gammel drapssak blir tatt opp. Luca mistenkes for drapet på sjefen i nazistgruppen han selv også var en lederskikkelse i.
- Luca en interessant person, med en interessant forhistorie, jeg liker ham veldig godt, og har hatt lyst til å gjøre ham til en hovedperson, sier Gellein. Deler av boka handler om tiden før, under og etter et landsmøte i denne organisasjonen i Falstadskogen i 2017.
Det er et spesielt fellesskap du beskriver, de styres av hat, men har også omsorg for hverandre?
- Det er unge gutter som gjerne føler et spesielt behov for samhørighet og vennskap, og finner andre med de samme behovene, og det samme sinnet. Det blir veldig oss mot alle andre.
Hanne Gellein har gitt seg selv permisjon fra sykepleieryrket for å konsentrere seg om skrivingen. Det har resultatet i tre bøker på fem år.
)
Til toppen