Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no.
I TIMSS Advanced, en studie av elevers kunnskaper i det siste året i videregående skole, var de norske elevenes kompetanse i fysikk helt i verdenstoppen i 1995, noe som ble lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt. Siden den gang har det vært en dramatisk nedgang i de norske elevenes prestasjoner. I TIMSS Advanced 2015 målte vi en tilbakegang i elevenes kunnskapesnivå i fysikk på trekvart standardavvik fra 1995. Det er en større nedgang enn vi i Norge har målt i noe annet fag i noen andre internasjonale studier, på noe nivå i skolen.
Norge har deltatt i TIMSS Advanced i videregående skole og i TIMSS i grunnskolen jevnlig siden 1995. Vi har derfor en stor databank som gir oss muligheter til å studere og analysere utviklingen i Norge fra 1995 fra mange ulike synsvinkler og perspektiver. Mange av de utfordringene vi står overfor i dag, blant annet når det gjelder miljøet, kan kun løses gjennom forskning og kunnskapsutvikling innen fysikk og andre realfag. Vi trenger å utdanne folk med gode kunnskaper på dette området. At de norske elevenes fysikkprestasjoner har sunket dramatisk fra 1995 til 2015, er derfor bekymringsfullt.
I boka tar vi opp og drøfter mange ulike sider for hvordan vi kan bedre de norsk elevenes kunnskaper i fysikk. Et viktig moment er at vi mener Norge har gode muligheter til å bedre undervisningen i fysikk og andre realfag. Vi greide å heve lesenivået blant norske elever gjennom systematisk samarbeid over tid med alle involverte aktører. Vi kan gjøre et tilsvarende løft for realfagene. Det vil være til det beste både for den enkelte elev og for samfunnet som helhet.